Fondi (hrana)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mesni fondi

Fondi (fr. fondue — topljeno) je hrana od sira rastopljenog na vatri. Ona potiče iz Savoje i francuskog dela Švajcarske. Danas se pod ovim pojmom podrazumeva nekoliko hrana i od raznih sastojaka. Zajedničko je da je vatra na samom stolu iznad koje je posuda na stalku u kojoj se ona priprema.

Poreklo

[uredi | uredi kod]

Poreklo fondia od sira nije stopostotno razjašnjen kako Švajcarska tako i Savoja prisvajaju ovu hranu kao svoju stoletnu tradiciju. Neosporno je da su kako Švajcarski tako i francuski pastiri u Alpima bili odeljeni od ostatka sveta tokom većeg dela godine i da su im osnovne namirnice kojim su zadovoljavali svoje potrebe za hranom koju su mogli sami sebi da spremaju bili hleb i sir.

Prema nedokazanim izvorima i legendi fondi su pronašli sveštenici koji u doba posta nisu smeli da jedu čvrstu hranu i smeli su da upotrebljavaju sir u rastopljenom stanju bez toga da bi kršili ovu zabranu.

U Švajcarskoj fondi od sira se smatra za narodnu ishranu i iako se prodaju gotove smese za pripremu ovog jela kod pojedinih poznavaoca ovo nailazi na otpore.

Vrste

[uredi | uredi kod]

Pored francusko- švajcarskog fondia od sira su danas poznati i fondi od mesa kao i od ribe iako se oni ne tope već se u odgovarajućim posudama filtriraju ili kuvaju. U suštini, značenje ovog imena hrane ima pre korene u načinu pripreme i načinu na koji se jelo konzumira.

Pored ovde navedenih osnovnih vrsta fondia postoje i mnoge druge varijacije. Treba tu imenovati kineski fondi koji se priprema iz raznih vrsta ribe i mesa kao i rakova koji se pripremaju u čorbi kao i japanski fondi koji za razliku od kineskog upotrebljava razne vrste pečuraka i povrća.

Švajcarski fondi od sira

Fondi od sira

[uredi | uredi kod]

Za spremanje fondia od sira se upotrebljavaju razne vrste sireva. U Švajcarskoj je uobičajeno mešanje dve ili više vrsta sireva kao što su npr. ementaler, grijer ili apenceler. U francuskoj Savoji se mešaju tri vrste sira emental, konte i bofor no postoje više različitih kombinacija.

Hrana se priprema u specijalnoj posudi od kamena u kojoj se nalazi u belom vinu rastopljen sir sa biberom i belim lukom, muškatom te i malom količinom rakije od trešnje. Tokom pripreme se ova kamena posuda nalazi na stolu iznad malog gorionika od alkohola. Kada se sir rastopi u njega se umeču mali komadići belog hleba ili skuvani krompir.

Fondi od mesa

[uredi | uredi kod]

Fondi od mesa se sprema od najboljih delova mesa iz svinjskog ili goveđeg filea ili drugih varijanti sa sitnijim delovima mesa. Za pripremu se koristi posuda - lonac u kojem je rastopljen dobar loj koji stoji kao i u prethodnom slučaju na prigodnom gorioniku i tu se komadići mesa frituju na dugačkim viljuškama. Uz ovo se serviraju razni sokovi i remulgatori koji se pripremaju ne samo od majoneze već se mešaju i sa jogurtom i za ovo postoji veliki broj pikantnih recepata sa pripremom od raznih vrsta sezonskog bilja.

Fondi od ribe

[uredi | uredi kod]

Iz Azije potiče fondi od ribe koji u Evropi za sada nije tako raširen kao prethodne dve vrste ove hrane ali je vrlo cenjen kod ljubitelja ribe i predstavlja zamenu za pečenog šarana.

Upotrebljava se mnogo vrsta mesa bez kostiju naime velikih morskih riba i za razliku od pripreme mesa koje se frituje riba se stavlja u male kotarice od rešetki od metala koje se potapa u specijalne vruće sokove i uz to se serviraju slični remulgatori kao i kod fondia sa mesom

Društveni aspekti

[uredi | uredi kod]

Sve vrste fondia se karakterišu time što se hrana ne servira kao gotova hrana već se servira sirova da bi se za stolom pripremila te se vreme pripremanja i konzumiranja hrane koristi i kao prilika za druženje i razgovor.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]